ЄС мобілізував близько мільярда євро для «коридорів солідарності» з Україною

Єврокомісія, Чехія, Польща, Румунія, Словаччина, Республіка Молдова, Україна, Європейський інвестиційний банк, ЄБРР та Світовий банк підписали спільну декларацію, яка передбачає виділення близько 1 млрд євро на підтримку діяльності «коридорів солідарності» на кордонах між Україною і ЄС. Єврокомісія терміново виділяє 250 млн євро у формі грантів для розвитку «коридорів солідарності», щоб скоротити час очікування та вдосконалити систему перетину кордону та інших маршрутів доступу. 

У рамках цієї програми ЄІБ планує інвестувати до 300 млн євро до кінця 2023 року у проєкти, що відповідають завданням «коридорів солідарності», значна частина яких призначена для модернізації доріг та залізничних шляхів.  У свою чергу ЄБРР має намір інвестувати 300 млн євро для розвитку «коридорів солідарності» в період 2022-2023 років, при цьому частина таких проєктів вже визначені та схвалені.

На додаток Група Світового Банку проводить підготовку надзвичайного проєкту з ремонту залізничних шляхів та дорожньої інфраструктури, пошкоджених війною. Вартість такого проєкту оцінюється у ще 100 млн доларів США, які мають бути виділені у 2023 році. Поряд із цим триває обговорення одночасної модернізації інфраструктури та багатомодульних логістичних пунктів у Румунії та у Молдові, що розміщені на кордонах з Україною, для підтримки критичних напрямків експортно-імпортних операцій України з перспективою реконструкції таких транспортних та логістичних центрів.

Детальніше: http://bit.ly/3UxQdl1

 

 

 

 

Читати всі новини