Україна відкриває для агроекспорту ринки КНР, США, Венесуели

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів направила в національні організації захисту рослин КНР, США, Венесуели всі необхідні документи для відкриття експорту агропродукції в ці країни.

Як передає Укрінформ, про це розповіла голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька в коментарі виданню Ukrainian Shipping Magazine, повідомляється на сайті Держпродспоживслужби.

«Держпродспоживслужба ініціювала і направила в національні організації захисту рослин країн-партнерів України з міжнародної торгівлі всі необхідні документи для відкриття експорту в КНР пшениці, сорго, гороху і квасолі, в США – органічної кукурудзи і пшениці, в Венесуелу – пшениці і гороху, а також квасолі в ряд країн Центральної і Південної Америки», - йдеться у повідомленні.

Магалецька пояснила, що є країни, в яких легалізація ввезення зернових вимагає проведення певних офіційних процедур. Вони можуть тривати не один рік. І Держпродспоживслужба, за її словами відразу реагує на запити українських профільних асоціацій, які об'єднують експортерів.

За словами Магалецької, Україна є світовим лідером з експорту зерна і гарантом продовольчої безпеки у світі. Українське зерно експортується у більш ніж 130 країн.

Але, при цьому, актуальним питанням залишається отримання нотифікацій від країн-партнерів, для зменшення кількості яких необхідне підвищення культури землеробства, прийняття превентивних заходів та підвищення фітосанітарної безпеки країни. Минулого року було отримано 306 таких нотифікацій. По кожній нотифікації проводяться розслідування і приймаються відповідні заходи.

«Разом з колегами з Міністерства закордонних справ і фахівцями профільних асоціацій ми проводимо постійні консультації і переговори з імпортерами зерна, в тому числі, з приводу вимог до фумігації. В ході діалогу знаходяться правильні рішення, і експортери отримують додаткові можливості», - підкреслила Магалецька.

Україна також направляє повідомлення країнам-партнерам з міжнародної торгівлі у випадках виявлення невідповідності фітосанітарним заходам імпортованої продукції рослинного походження. Щорічно набирається понад 700 подібних випадків.

Як повідомлялося, Держпродспоживслужба та Міністерство закордонних справ спільно працюють над відкриттям нових ринків для українського експорту, надаючи підтримку виробникам та усуваючи технічні перешкоди в торгівлі, а також забезпечуючи державні гарантії щодо дотримання вимог країн-партнерів.

 

Джерело: Укрінформ

 

Читати всі новини