Новий Порядок заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1 або EUR-MED

З 03 квітня 2021 року набирав чинності новий Порядок заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1 або EUR-MED, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 02 березня 2021 року № 139 (зареєстрований в Міністерстві юстиції 22 березня 2021 року за № 355/35977). Наказ опубліковано в Офіційному віснику від 02.04.2021 № 25.

Наказом передбачено:

  • процедуру видачі митницею сертифіката з перевезення (походження) товару EUR-MED на експорт товарів українського походження до країн ЄАВТ (Швейцарія, Ісландія, Норвегія, Ліхтенштейн) та Грузії, який підтверджує статус преференційного походження товарів із застосуванням діагональної кумуляції;
  • застосування електронної заяви експортера для видачі сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1 або EUR-MED;
  • видачу електронного сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1, якщо це передбачено міжнародною угодою про вільну торгівлю;
  • запровадження на вебпорталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» сервісу перевірки факту видачі сертифікатів з перевезення (походження) форми EUR.1 або EUR-MED у режимі реального часу.

Сертифікат видається у разі, якщо його потрібно пред’явити при ввезенні на митну територію країн ЄС, ЄАВТ, Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, Чорногорії, Грузії та Держави Ізраїль як доказ, що товар(и) українського походження відповідає(ють) вимогам правил визначення преференційного походження при застосуванні преференційних ставок ввізного мита.

Сертифікат видається посадовою особою митниці Держмитслужби під час здійснення експорту товару(ів) за місцем здійснення його (їх) митного оформлення або після експорту товару(ів) за місцем здійснення митного оформлення товару(ів) або за місцем державної реєстрації експортера.

Термін дії сертифіката складає 4 місяці.

Сертифікат видається безоплатно у найкоротший термін, але не більше восьми робочих годин після реєстрації заяви у структурному підрозділі митниці Держмитслужби, на який покладено функції з видачі сертифіката.

Наказ Міністерства фінансів України від 02 березня 2021 року № 139

 

Читати всі новини