Між Україною і Польщею розпочали відновлення міждержавної лінії електропередач

Укренерго та польський оператор системи передачі PSE S.A. розпочали відновлення міждержавної лінії електропередачі між Україною та Польщею.

“Укренерго та польський оператор системи передачі PSE S.A. розпочали відновлення міждержавної лінії електропередачі між Україною та Польщею. Відповідну рамкову угоду підписали голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький та президент PSE S.A. Ерік Клоссовські”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що експорт електроенергії до Польщі відновився через декілька тижнів після синхронізації енергосистеми України з енергомережею континентальної Європи і зараз складає 215 МВт. Введення відновленого інтерконектора в роботу на початку наступного року може збільшити фізичні можливості для експорту української електроенергії до Польщі ще майже на 1 000 МВт.

За даними компанії, проєкт з відновлення міждержавної лінії електропередачі реалізується на виконання меморандуму між Міністерством енергетики України та Міністерством клімату та навколишнього середовища Польщі, який було підписано в червні цього року. Він має підтримку урядів обох країн та відповідає планам розвитку мереж Укренерго та PSE S.A.

В Укренерго зазначили, що збільшення експорту української електроенергії - крок до створення загальноєвропейської системи енергетичної безпеки. Українська електроенергія - гарна альтернатива російського газу на європейському ринку.

8 серпня Укренерго інформувала, що на їхніх аукціонах з доступу до міждержавних перетинів для експорту електроенергії в Румунію та Словаччину середньозважена ціна перетину зросла більш ніж вдвічі – майже до 9 000 грн/МВт∙год.

Детальніше: https://bit.ly/3dk1Dbf

 

 

Читати всі новини