Міністр економіки України та міністр торгівлі Туреччини обговорили співпрацю в економічній площині

Відбулися перемовини Першої віце-прем’єр-міністра – міністра економіки України Юлії Свириденко з міністром торгівлі Турецької Республіки Мехметом Мушем. Під час зустрічі високопосадовці обговорили співпрацю обох країн у економічній площині.

Однією з ключових тем перемовин було відновлення морських поставок продукції з України до Туреччини. Через війну, яку рф веде проти України тимчасово не доступна можливість українського експорту через морські порти. Міністри обговорити низку альтернативний варіантів щодо комбінованих маршрутів. Також було підняте питання постачання турецького обладнання для переробки продукції сільського господарства в Україну.

“У зв‘язку з тимчасовою втратою морської логістики ми повинні переорієнтуватися з об‘ємів у тонах на об‘єм у грошах. Це означає - експортувати в основному перероблену продукцію. Для цього українським підприємствам потрібне технологічне обладнання під ключ. Туреччина може бути одним з важливих постачальників. Тут ключове - надання турецькою стороною експортного фінансування поставок обладнання для українських замовників”, –деталізувала Юлія Свириденко.

Наразі важливим є відновлення виробничих ланцюгів, за якими турецькі компанії постачали в Україну власну сировину для переробки та подальшого експорту або продажу на внутрішніх ринках. Зараз багато компаній призупинили такий формат співпраці через воєнні ризики, тому наразі Міністерство економіки працює над налагодженням їх функціонування. Окремо на перемовинах обговорили постачання нафтопродуктів в Україну. “Продовжуємо допомагати українським імпортерам переорієнтовувати канали поставок з рф та рб. Турецька сторона розгляне можливість виділити додаткові обсяги для України”, – зауважила Юлія Свириденко.

Туреччина продовжує послідовно підтримувати державний суверенітет України і бути нашим важливим геополітичним та торговим партнером.

 

Джерело: Міністерство аграрної політики та продовольства України

 

 

Читати всі новини