Болгарія про російську блокаду портів України: є варіант вивезти зерно через порти, близькі до Одеси

Болгарія пропонує вивезти зерно з України через порти Варна та Констанца, якщо домовитися з володимиром путіним про безпечні коридори не вдасться. Про це заявив прем'єр-міністр Болгарії Кирило Пєтков перед початком засідання Європейської ради у Брюсселі, передає кореспондент УНН.

У прем'єра поцікавилися, які кроки має зробити ЄС, щоб забезпечити постачання зерна з України.

«Першим кроком, звичайно ж, мають бути блакитні коридори та безпечний експорт через Чорне море. Але якщо це не буде предметом переговорів із росією, ми обговорюємо потенційний варіант отримання частини зерна через Варну та Констанцу – два найближчих до Одеси порти. Звичайно, це буде дорожче, ніж інший варіант, але це надійніший варіант. Тому що ми не знаємо — це залежить від путіна», - сказав прем'єр.

Деталі

На питання про те, коли очікується рішення, Петков уточнив, що зараз тривають переговори між росією, Україною та ЄС, і в цьому конкретному випадку Туреччиною.

«Але я попросив Комісію вже розпочати роботу над планом Б, і Болгарія могла б стати частиною рішення», - додав він.

 

Нагадаємо

Український президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні заявив, що через те, що росія блокує українські порти на Чорному морі та захопила українське узбережжя Азовського моря, Україна не може відправити на експорт 22 млн тонн зернових, які вже є на складах.

 

Джерело: УНН

 

 

Читати всі новини