Завдяки проектам ДПП очікуємо на збільшення інвестицій, - Ірина Новікова

10 серпня заступник Міністра економіки України Ірина Новікова обговорила з представниками Міжнародної фінансової корпорації результати та перспективи співпраці за напрямком розвитку державно-приватного партнерства (ДПП) у різних секторах економіки України. Заступник Міністра підкреслила важливість такого співробітництва для Мінекономіки, Агенції ДПП та відповідних органів державного сектору, що відповідають за здійснення ДПП, у відборі, підготовці та реалізації пілотних проектів.

«Ми високо цінуємо підтримку наших міжнародних партнерів, що інвестують свої знання і досвід у розвиток державно-приватного партнерства в Україні, демонструючи життєздатність і перспективність проектів ДПП та стимулюючи приватний сектор до участі у таких проектах. Це сприятиме значному зростанню приватних інвестицій у різні сектори економіки України протягом наступних років» – зазначила заступник Міністра економіки України Ірина Новікова.

Наразі Міжнародна фінансова корпорація надає підтримку у реалізації концесійних проектів у морських портах, а також активно залучена до аналізу можливості ДПП у дорожньому, залізничному, енергетичному та медичному секторах.

Так, вже розпочато роботу над підготовкою проектів концесії у державному підприємстві «Морський торговельний порт «Чорноморськ», а також здійснені дослідження та проведені консультації з ринком для оцінки зацікавленості кваліфікованих потенційних інвесторів щодо:

  • ­6 пілотних проектів ДПП у дорожній галузі, відібраних за підсумками дослідження «Програма державних доріг України – Опції залучення приватного сектору до покращення, ремонту та утримання доріг»;
  • концесій залізничних вокзалів у містах Київ, Харків, Дніпро, Вінниця, Хмельницький, Миколаїв та Чоп;
  • пілотного проекту ДПП в сфері охорони здоров’я в Україні на базі Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова.

Також Учасники наради визначили наступні кроки у розвитку співпраці між Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) Мінекономіки, Агенції ДПП, зокрема:

  • створення ефективної системи управління договорами за проектами перших пілотних концесій портів “Херсон” та “Ольвія” з метою врегулювання будь-яких технічних, правових, регуляторних, екологічних та соціальних питань управління, що можуть з'явитися під час впровадження проектів;
  • реалізація проектів державно-приватного партнерства в різних галузях економіки України, зокрема енергетиці, транспортній інфраструктурі та охороні здоров'я;
  • ­реалізація програми «Технічна консультація з питань стійкості до змін клімату та екологічної сталості (CREST): Підвищення сталості інфраструктури шляхом впровадження узгодженого набору показників сталості для інфраструктури (ASSI) в Україні».

 

Джерело: КМУ

 

Читати всі новини