Заблокований експорт з України неминуче призведе до світової продовольчої кризи - профільний комітет ВР

Заблокований експорт з України неминуче призведе до світової продовольчої кризи, - зазначають у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Україна є великим світовим виробником та експортером зерна, і майже весь її експорт традиційно поставляється з чорноморських портів.

Українське сільськогосподарське виробництво зосереджено на більш, як 30 млн гектарів ріллі. Це дає змогу повністю забезпечити країну продуктами харчування та мати значні надлишки для експорту. До того ж наявні запаси зерна та олії в середині країни покривають дворічні потреби внутрішнього споживання, за даними Мінагрополітики.

Щомісячний експорт зернових до війни складав 4-5 млн тонн, тому агросектор забезпечував стабільне надходження валютної виручки. Так, за підсумками 2021 р. експорт зерна з України склав 51,2 млн тонн на суму $12,5 млрд., що практично збігається з відвантаженнями в 2020 р. в натуральному вираженні, але на 31% перебільшує в грошовому.

Війна докорінно змінила всі здобутки експортного потенціалу України адже морські порти заблоковано, а акваторія Чорного моря замінована.

Відсутність можливості експортувати сільськогосподарської продукції неминуче призведе до світової продовольчої кризи. Крім того, гроші від експорту потрібні як для економіки України в цілому так і самим аграріям на посівну, яка вже розпочалась, незважаючи на війну.

Перші партії кукурудзи у кілька тисяч тонн вже експортовано через західний сухопутний кордон України. Проте потягами з України до Європи можна експортувати до 600 тисяч тонн зерна на місяць. Тому відновлення експорту й іншими шляхами є вкрай важливим напрямком роботи в умовах війни.

Відновлення економіки України напряму залежить від налагодження експорту зерна, а світова продовольча безпека – від українського хлібу - зазначають у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

 

Джерело: Дія. Бізнес. Експорт

 

 

Читати всі новини