ЄС вживає заходів з метою призупинення дії всіх мит на імпорт з України

Сьогодні Європейська комісія запропонувала призупинити дію імпортних мит на весь український експорт до Європейського Союзу строком на один рік. Ця пропозиція, що є безпрецедентним жестом підтримки країни у стані війни, також передбачає призупинення усіх антидемпінгових та захисних заходів ЄС щодо експорту української сталі на такий же період.

Цей далекосяжний крок покликаний допомогти збільшити об’єм експорту України до ЄС. Це допоможе полегшити скрутне становище українських виробників та експортерів в умовах військового вторгнення Росії.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила: «Неспровокована та невиправдана агресія Росії завдає значної шкоди українській економіці. Я обговорюю з президентом Зеленським шляхи підтримки української економіки, окрім макрофінансової допомоги та грантів, які ми надаємо. Ми обоє погоджуємося з критичною важливістю швидкого та повного призупинення дії імпортних мит з метою стимулювання економіки України. Крок, який ми робимо сьогодні, є відповіддю на цей виклик. Це значно полегшить експорт українських промислових та сільськогосподарських товарів до ЄС. Ми продовжуємо підтримувати Україну в ці скрутні часи».

Виконавчий Віцепрезидент Європейської комісії та Комісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс сказав: «ЄС ніколи раніше не вживав таких безпрецедентних за своїм масштабом заходів з лібералізації торгівлі, як надання Україні нульових тарифів, нульових квот доступу на ринок ЄС. Із початку російської агресії ЄС надає пріоритет важливості підтримки економіки України, що має вирішальне значення як для того, щоб допомогти їй виграти цю війну, так і для того, аби знову стати на ноги після війни. Ці заходи напряму допоможуть українським виробникам та експортерам. Вони додадуть довіри українській економіці та надішлють потужний сигнал, що ЄС зробить усе можливе, щоб допомогти Україні у лиху годину».

Окрім того, що російська військова агресія призводить до смертей і масового переміщення невинних мирних жителів України, вона також руйнує економіку України та її здатність торгувати з рештою світу через серйозний вплив на виробничі потужності та життєво важливі експортні маршрути. У цьому складному контексті ЄС хоче зробити якомога більше, щоб допомогти Україні зберегти свої торговельні позиції з рештою світу та поглибити торговельні відносини з ЄС.

ЄС також вживає заходів на місцях, аби полегшити перевезення вантажів наземним шляхом та забезпечити українській продукції фізичний доступ до світу. Наприклад, Комісія вже розпочала лібералізацію умов для українських водіїв вантажівок, які перевозять вантажі між Україною та ЄС, а також полегшення транзиту та використання інфраструктури ЄС для спрямування українського експорту до третіх країн. Ці заходи додадуть українським виробникам необхідну гнучкість та впевненість.

Довідкова інформація

У 2021 році завдяки амбітній програмі впровадження Поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі, двостороння торгівля між ЄС та Україною досягла найвищого рівня з моменту набуття чинності останньої (понад 52 мільярди євро, що вдвічі перевищує об’єм торгівлі до запровадження ПВЗВТ у 2016 році). Внаслідок російського вторгнення українська економіка та її торгівля зі світом дуже постраждали. Поряд із низкою заходів у різних сферах, які ЄС вжив для підтримки України, від накладання санкцій проти Росії до фінансування військової допомоги, ці торговельні заходи посилять економічну допомогу ЄС Україні та збережуть її доступ до світу відкритим в момент, коли вона стикається з агресією Росії. Останній саміт Україна-ЄС (12 жовтня 2021 р.) відобразив низку позитивних поточних процесів, таких як початок перегляду Статті 29 щодо подальшої лібералізації торгівлі.

Наступні кроки

Тепер цю пропозицію мають розглянути та погодити Європейський парламент та Рада Європейського Союзу.

 

Джерело: Представництво Європейського Союзу в Україні

 

 

Читати всі новини