Як Україна реформує митну систему та стає відкритішою для світу завдяки технології NCTS – відео ІЕД

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій в межах проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю», який реалізовано за підтримки Європейського Союзу,

МФ «Відродження» та Atlas Network, підготував відеоролик, у якому розповідає про одну із найважливіших реформ української митниці – впровадження Нової комп’ютеризованої транзитної системи. З 16 листопада 2020 року в Україні стартувало застосування NCTS – нової комп’ютеризованої транзитної системи. NCTS – це технологія, яка лежить в основі Конвенції про процедуру спільного транзиту і доступна лише для членів Конвенції, а це - 35 країн Європи: держави-члени ЄС, країни Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ/EFTA), Туреччина, Північна Македонія та Сербія. І для того, щоб приєднатися до Конвенції, Україна має запровадити NCTS.

NCTS з’єднує митні служби у країнах Конвенції, дозволяючи обмінюватися митними даними та відстежувати вантажі у різних юрисдикціях, а це покращує контроль за ними, сприяє запобіганню шахрайству, а також підвищує ефективність використання людських ресурсів. Із впровадженням NCTS процедури транзиту будуть приведені відповідно до європейських норм, а переміщувати товари стане можливо з однією транзитною декларацією. Декларація оформлюють у вигляді електронного повідомлення, яке надсилають до митниці відправлення.

NCTS автоматизує процеси та робить їх більш прозорими. Митні процедури можна проходити швидше, буде менше втручання чиновників та зменшено черги на кордоні. Громадський моніторинг ІЕД «За прозору та чесну митницю» засвідчив, що саме цього очікує бізнес від реформи митниці в першу чергу. Впровадження NCTS відбувається у три етапи: пілотний проєкт, національне застосування та міжнародне застосування. Зараз Україна на етапі Національного застосування, яке розпочалося у березні 2020 року. Міжнародне застосування системи очікується з середини 2022 року. Приєднання до Конвенції є одним із наріжних каменів економічної інтеграції між ЄС та Україною.

Після приєднання до Конвенції митниці ЄС і України матимуть у системі один транзитний документ, за яким можна буде перевірити, що підприємець вивіз з ЄС і чи відповідає це тому, що він ввіз. Це покращить боротьбу з шахрайством із супровідними документами та, відповідно, з ухиленням від сплати податків нечесними підприємцями. Зрештою бізнес буде витрачати менше часу на проходження митних процедур, а держава отримувати більше надходжень до бюджету.

Відео підготовлене за фінансової підтримки ATLAS Network. Зміст відео є виключною відповідальністю ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» і не обов’язково відображає позицію ATLAS Network. Проєкт «Підтримка громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю»» виконується за фінансової підтримки Європейського Союзу, МФ «Відродження» та ATLAS Network.

 

Джерело: Дія.Бізнес.Експорт

 

Читати всі новини