В Україні вступили в дію нові вимоги до якості молочної продукції

12 липня в Україні набрав чинності наказ Міністерства агарної політики і продовольства, згідно з яким затверджуються нові вимоги до безпеки і якості молока і молочних продуктів.

Даний документ повинен уніфікувати вказані українські та європейські вимоги, врегулювати значення основних мікробіологічних показників, адаптувати технологічні вимоги до сучасних реалій і скасувати застарілі норми в цій сфері.

Новий стандарт ДСТУ 3662:2015 передбачає три сорти молока: екстра-клас, вищий і перший. Це означатиме, що молоко другого ґатунку не зможе надходити на переробні підприємства. Також за новим стандартом молоко має бути охолодженим і профільтрованим, отриманим від здорових корів, не містити слідів "антибіотиків, ветеринарних препаратів, мийно-дезінфікуючих засобів, формаліну, консервантів, перекису".

Відповідно до зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію та Всеохоплюючої стратегії СФЗ Україна повинна гармонізувати своє законодавство з положеннями Регламенту (ЄС) № 853/2004, що встановлює спеціальні гігієнічні правила для гігієни харчових продуктів, в т.ч. сирого молока, молочних продуктів

Щоб виробники молока могли адаптуватися до нових вимог, до 2022 року встановлено перехідний період. Держава сприяє створенню відповідної інфраструктури для обслуговування господарств населення і надає допомогу с/г кооперативам для придбання необхідного обладнання. Самі селяни також виграють, адже отримають вищі закупівельні ціни на молоко та більше можливостей для свого бізнесу.

Читати всі новини