Україна знову експортує цибулю в Євросоюз

Україна почала відвантажувати цибулю в Румунію, яка раніше активно імпортувала цю продукцію з Молдови. Експерти пояснюють таку переорієнтацію скороченням молдовських запасів і підвищенням цін на цибулю в Європі.

«Станом на сьогодні ціна на цибулю в Україні залишається стабільною і становить від 10 до 15 грн/кг, що еквівалентно 0,27-0,40 дол./кг, залежно від якості, регіону та розміру партії. Останніми тижнями на ринку з’явилося багато пропозицій про продаж дрібної цибулі та цибулі невисокої якості, що є результатом сортування продукції для експортних відвантажень і постачання в мережі супермаркетів. Ціни на таку цибулю не перевищують 7 грн/кг (0,19 дол.)», - повідомив Олександр Хорєв, міжнародний експерт FAO.

«Наразі ситуація на світовому ринку цибулі виглядає абсолютно неймовірно. У багатьох країн, таких як Узбекистан, Казахстан і Таджикистан - явний надлишок цибулі на ринку. Індія, яка заборонила експорт, також стикається з обвалом цін на неї. Низькі ціни на цибулю також у Туреччині. Водночас у Євросоюзі відчувається дефіцит якісної цибулі, але експорт її в напрямку Азії, Близького Сходу та Східної Африки з Нідерландів наразі ускладнений через дії атак хуситів на цивільні судна в Червоному морі», - зазначив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту FAO.

Крім того, надто багато країн запроваджують обмеження на експорт цибулі, що призводить до непрогнозованості цього ринку.

Детальніше: https://cutt.ly/nwLJrhnM

 

Читати всі новини