Україна збільшила виручку від експорту агропродукції

Україна у І півріччі 2023 року експортувала аграрної продукції на суму 11,8 млрд дол., що на 17% більше, ніж за аналогічний період 2022 р.

Продукти з доданою вартістю продемонстрували позитивну динаміку, зокрема спостерігалось зростання виручки від експорту молокопродуктів, яєць, пшеничного борошна і макаронів, кондитерської продукції.

Вартість експорту м’яса і субпродуктів становила 439 млн дол., на 4% менше, ніж за перші 6 місяців 2022 року. Традиційно найбільші доходи в цій групі приносить м’ясо птиці – 392 млн дол. (- 10%) за обсяг у 213 тис. т, який на 8% перевищує показник 2022 року.

У січні-червні 2023 року виручка від експорту молокопродуктів зросла на 8% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року (95 млн дол.). Ключові експортні позиції: сухе та згущене молоко –37 млн дол. (- 5%), масло і молочні пасти – 25 млн дол. (+ 8%), сири – близько 19 млн дол. (+ 61%).

Позитивні зміни відбулися стосовно зарубіжних продажів яєць, яких експортовано майже 26 тис. т на суму 35 млн дол. 

Скорочення ж доходів від експорту меду на 17% до 60 млн дол. пов’язане не зі зниженням його кількісних обсягів, які практично не змінились (25 тис. т), а з триваючим зменшенням середньої ціни цього українського продукту на світовому ринку – до 2442 дол/т.

Вартість експорту плодово-ягідної продукції на третину менша, ніж у 2022 році (95 млн дол.). Левова частка доходів експортерів продукції садівництва формується за рахунок заморожених ягід і фруктів (50 млн дол.), волоських горіхів (33 млн дол.), зерняткових культур (9 млн дол.). 

Ринок ЄС є основним при збуті яєць, меду, плодів і ягід, пшеничного борошна, виробів з тіста. 

Детальніше: https://bit.ly/3q6S2LC

 

Читати всі новини