Україна збільшила експорт агропродукції в Азію

У першому півріччі 2020 року Україна змогла збільшити обсяги експорту продуктів харчування тільки до країн Азії. Про це повідомили в Інституті аграрної економіки. За даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції в січні-червні 2020 року залишився майже на рівні торішніх показників за відповідний період (+$0,1 млрд) і склав $10,4 млрд.

Така ситуація є наслідком негативного впливу введення карантинних обмежень, пов'язаних з пандемією коронавірусу COVID-19. За підрахунками вчених Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції в загальному експорті України за результатами шести місяців 2020 року перевищує 45%. Основними ринками збуту вітчизняної агропродукції залишаються чотири регіони - країни Азії, Африки, Європейського Союзу та СНД.

У першому півріччі 2020 року їх сумарна частка склала понад 97% вартості українського експорту сільгосппродукції, зазначив учений. За словами заступника директора Інституту аграрної економіки Миколи Пугачова, в умовах пандемії тільки Азія змогла наростити обсяги закордонних поставок вітчизняних продуктів харчування.

За перше півріччя 2020 року азійські країни закупили української продукції більш ніж на $4,9 млрд, перевищивши торішній показник на 14,5%, зазначив учений. Частка Азії за цей період склала 47,4% від загального експорту аграрної продукції. Частка європейських країн в зарубіжних поставках агропродукції з України зменшилася до 28,7%. За січень-червень 2020 року вони закупили українського продовольства майже на $3 млрд, а за відповідний період минулого року - на $3,4 млрд.

Обсяги експорту в країни Африки залишилися майже на рівні відповідного періоду минулого року і склали близько $1,6 млрд. Частка цього регіону склала 15,2% в загальному експорті аграрної продукції з України. Після незначного пожвавлення експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД, яке відбулося у 2017 і 2018 роках, спостерігається спадна тенденція. Країни цього регіону за січень-червень 2020 року імпортували українського продовольства на $0,6 млрд, що склало 6% від загального експорту аграрної продукції.

Як змінювалась ситуація:

Україна в січні-березні 2020 року збільшила експорт агропродукції до 5,7 мільярда доларів, що на 6% більше у порівнянні з трьома місяцями минулого року.

У січні-червні Україна експортувала агропродукції на 10,271 млрд дол., що на 1,1% більше, ніж за відповідний період 2019 року.

Україна за підсумками 2019 року оновила історичний рекорд аграрного експорту, поставивши на зовнішні ринки продукції сільського господарства на суму 22,4 млрд дол. – майже на 20% більше, ніж роком раніше.

Імпорт агропродукції в Україну минулого року збільшився на 11% – до 6,1 млрд дол.

Україна в січні-червні 2020 року збільшила імпорт агропродукції до 3,2 млрд дол., що на 0,4 млрд, або на 12,3% більше, ніж за перше півріччя 2019 року.

 

 

Джерело: УНІАН

Читати всі новини