Україна збільшила експорт агропродукції майже до $4 мільярдів

Україна в січні-лютому 2020 року експортувала агропродукції на суму 3,7 млрд дол., що на 8% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомила прес-служба "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ). Водночас, імпорт агропродукції за два місяці збільшився на 16% і досяг 1,1 млрд дол.

"В цілому, зовнішньоторговельний баланс агропродовольчої продукції становив 2,6 млрд долю., що свідчить про те, що Україна є нетто-експортером цієї продукції", - йдеться в повідомленні. Також наголошується, що в січні-лютому 2020 року частка агропродовольчої продукції в структурі загального експорту становила 46%, у той час як частка імпорту становила лише 12%. Зокрема, на третину (або на 230 млн дол.) збільшилися поставки з України рослинної олії. "Нарощування поставок відбулося завдяки збільшенню експорту соняшникової олії на 179 млн дол. (+26%), ріпакової олії на 25 млн дол. (у 23 рази), соєвої олії на 17 млн дол. (+66%)", - йдеться в повідомленні.

Також Україна наростила поставки кукурудзи та ячменю. Крім того, збільшився експорт готової продукції за рахунок поставок соняшникового шроту на 16% (на 32 млн дол.) і сигарет на 38% (на 13 млн дол.). При цьому експорт продукції тваринництва зменшився на 12% (або на 23 млн дол.), в основному через скорочення поставок молочної продукції на чверть. Водночас, Україна збільшила закордонні закупівлі продукції рослинництва на 16% (або на 58 млн дол.) за рахунок цитрусових, картоплі й бананів. Також на 17% (на 52 млн дол.) зріс імпорт готової продукції за рахунок шоколаду і кормів для тварин. Імпорт продукції тваринництва зріс на 16% (на 27 млн дол.) за рахунок закупівлі сирів, риби та вершкового масла. Як підкреслив генеральний директор УКАБ Роман Сластьон, ритмічна робота АПК в умовах карантину дуже важлива, оскільки агросектор є основним джерелом надходження валюти до бюджету країни. "Варто зазначити, що необхідності обмеження зовнішньоторговельних операцій немає, оскільки це може негативно вплинути як на економіку країни за рахунок зменшення валютних надходжень, так і на продовольчу безпеку", - наводяться в повідомленні його слова.

Раніше заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка заявив, що на час карантину Україна не буде обмежувати експорт зернових культур, соняшникової олії, м'яса птиці та інших ключових експортних позицій.

 

Джерело:  УНІАН

 

Читати всі новини