Україна у І півріччі збільшила експорт на чверть – Мінекономіки

За січень-червень 2021 року експорт товарів та послуг з України становив $34,9 млрд, що на 25% більше ніж за відповідний період 2020 року. Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки. Зазначається, що за офіційними даними Держстату, за 6 місяців 2021 року експорт товарів та послуг становив $34,9 млрд, що на 25% більше ніж за відповідний період 2020 року. Імпорт за звітний період склав $34,5 млрд, що на 27,6% більше відповідно до 2020 року.

«Традиційно при збільшенні попиту на вітчизняну продукцію за кордоном і відповідного росту експорту, до України зростає і імпорт, який виступає як додаткове джерело ресурсів, необхідних для підтримки росту експорту. При цьому важливим залишається питання збереження балансу в торгівлі. Так, за І півріччя у зовнішній торгівлі ми маємо позитивне сальдо – у $413,6 млн. Крім розвитку аграрної галузі, Україна взяла курс на розвиток промисловості, виробництва та внутрішньої переробки, що відображається у збільшенні постачань вітчизняних товарів на зовнішні ринки», - прокоментував Перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Олексій Любченко.

Він додав, що суттєве зростання експорту в цьому році говорить про позитивні тенденції щодо економічного відновлення України в період карантинних обмежень. Україна, як і інші країни світу, вже адаптувалася до життя під час пандемії і намагається відновити свою торговельно-економічну діяльність.

У І півріччі поточного року Україна здійснювала експортно-імпортні операції із партнерами з 227 країн світу. При цьому експорт товарів становив $29,9 млрд, що на 30,7% більше порівняно із І півріччям 2020 року.

За 6 місяців найбільше української продукції імпортували: Країни ЄС – $11,9 млрд (39,7% експорту товарів з України), Китай – $4,3 млрд (14,3%) та Туреччина – $1,8 млрд (6%).

Найбільше було експортовано чорних металів та виробів з них, зернових, руд, олії, електричних машин, готових харчових продуктів, деяких продуктів хімічної промисловості, меблів та ін.

«Європейський Союз залишається найбільшим торговельним партнером України, з яким ми зміцнюємо співпрацю не тільки у торгівлі, а і у багатьох інших сферах економіки. За результатами І півріччя ми збільшили постачання української продукції до ЄС на 43,9%. Така позитивна тенденція забезпечена, зокрема, наявністю Угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС, налагодженням прямих контактів між українським і європейським бізнесом, усуненням технічних бар’єрів у торгівлі та вдосконаленням системи контролю за безпечністю харчової продукції. Ці та інші кроки, які вживає Уряд, забезпечують вільний доступ для української продукції на європейські ринки», - зазначив Любченко

Як повідомляв Укрінформ, згідно із даними Держстату, за 2020 рік порівняно з 2019 роком імпорт товарів скоротився на 11,0% - до 54,10 млрд дол., експорт – на 1,7% - до 49,21 млрд дол.

 

Джерело: Укрінформ

 

Читати всі новини