- by admin - Mon, 09/22/2025 - 01:49
Виробництво минулого року було 1,8 млн тонн. Ми споживаємо 900 тисяч. 900 тисяч – це експортний потенціал.
За сезон 24/25 Україна вже експортувала 575 тис. тонн цукру.
Причини зростання виробництва та експорту: збільшення посівних площ під цукровий буряк – на понад 500 га, покращення логістики та відкриття нових ринків збуту, лібералізація торгівлі з ЄС.
Географія експорту: ЄС – близько 40% експорту, зокрема: Італія – 19%, Болгарія – 18%, Угорщина – 14%. Близький Схід та Північна Африка: Туреччина – 16%, Лівія – 12%, Камерун, Сомалі, Ліван, Ізраїль – по 4–8% кожна.
Цукор забезпечив 2% від загального експорту агропродукції України.
Загальна виручка від експорту цукру у 2024 році склала $419 млн.
Детальніше: http://surl.li/gppalfjvep['a;dmghfuy