Україна та Туреччина поглиблюють промислову співпрацю та двосторонню торгівлю

Відбулася чергова консультація між українською та турецькою делегаціями у рамках переговорів щодо підписання Угоди про вільну торгівлю між країнами. Від України у зустрічі взяли участь Перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки України Олексій Любченко, заступник міністра економіки України - Торговий представник України Тарас Качка, з турецького боку – заступник міністра торгівлі Турецької Республіки Мустафа Тузджу.

«Моє головне завдання на посаді Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економіки – стати генеральним менеджером, який об’єднає зусилля усіх міністерств та органів державної влади з метою економічного зростання. Наразі уряд України запроваджує низку заходів для пожвавлення економіки. Також ми хочемо переорієнтовувати нашу економіку – експортувати не сировину, а готову продукцію. Колись така політика була реалізована з переробкою соняшникового насіння і тепер Україна – лідер експорту соняшникової олії у світі», – розповів Олексій Любченко. Також за його словами, в Україні для розвитку бізнесу створені індустріальні парки з усією інфраструктурою, ухвалено закон та нормативні акти, які дають зелене світло для інвестицій, визначені основні точки зростання економіки.

Мустафа Тузджу зазначив, що між Турецькою Республікою та Україною складаються міцні політичні відносини та стратегічне партнерство. Отже, наступними кроками повинно стати поглиблення взаємин в економічній сфері.

«За останні роки маємо гарний торговельний баланс – 5 млрд дол. США. Завдяки підписанню Угоди про вільну торгівлю він може збільшиться вдвічі – до 10 млрд дол. США. Туреччина є одним із найбільших інвесторів в Україні, а турецький бізнес вбачає для себе можливості в інвестиціях у галузі відновлювальної енергетики, фармацевтичної, телекомунікаційної. Угода про вільну торгівлю – не тільки запорука поглиблення наших економічних взаємин, а і поштовх до розвитку економік наших країн», - зазначив заступник міністра торгівлі Турецької Республіки.

Зі свого боку Олексій Любченко подякував турецькій стороні, що Угода не розглядається лише як торговельна, а й пов’язана з виробництвом. «Найбільш важливим для нас є створення робочих місць та зростання ВВП. Україна відкрита для співпраці та інвестицій, саме тому українська сторона докладе зусиль, щоб фіналізувати процес підписання Угоди про вільну торгівлю з Туреччиною», – зазначив Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України.

Також під час зустрічі учасники обговорили заходи підтримки економік у період карантинних обмежень, особливості захисту інтересів окремих галузей економіки, переорієнтацію експортної політики тощо.

 

Джерело: Дія. Бізнес.Експерт

 

Читати всі новини