Україна та Ізраїль домовилися зміцнювати торговельно-економічні відносини

30 листопада 2021 року у Єрусалимі відбулося Дванадцяте засідання Спільної українсько-ізраїльської комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва під співголовуванням міністра оборони України Олексія Резнікова

та міністра житлового господарства, міністра з питань Єрусалиму та традицій, міністра з питань зв’язків між Урядом та Кнесетом Держави Ізраїль Зеєва Елькіна. Під час засідання сторони висловили задоволення з приводу активної динаміки розвитку двосторонніх відносин, зокрема в економічній сфері. Набрання чинності Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль (01.01.2021) стало важливим етапом розвитку українсько-ізраїльських відносин.

Так, сторони визначили напрями співробітництва обопільного інтересу, зокрема торгівля, сільське господарство, забезпечення продовольчої безпеки Ізраїлю. Учасники зустрічі приділили особливу увагу питанням експорту лохини, яблук, столових яєць та яловичини до Держави Ізраїль. Також розглянули можливість залучення ізраїльських компаній у національний проект зі створення та реконструкції існуючих іригаційних систем на півдні України та домовилися продовжити співпрацю в енергетичній та освітньо-науковій сферах.

Крім того, учасники зустрічі обговорили співробітництво у сфері телекомунікацій. Українська сторона запросила провідні ізраїльські ІТ-компанії та інвесторів до участі у четвертому українсько-ізраїльському інноваційно-інвестиційному саміті, який відбудеться 15 грудня 2021 у Києві. У контексті активізації двостороннього співробітництва у галузі охорони здоров`я сторони домовилися про низку програм стажування для українських лікарів за напрямами онкології, трансплантології та інших суміжних спеціальностей.

Окремо присутні обговорили питання використання в Україні ізраїльського досвіду водоочищення та водопідготовки. Сторони домовилися про започаткування роботи відповідної двосторонньої робочої групи. Сторони висловили взаємну зацікавленість у розвитку туризму та просування таких туристичних продуктів, як релігійний, культурно-історичний та рекреаційний.

 

Джерело: Дія.Бізнес.Експорт

 

Читати всі новини