Україна оновила рекорд з експорту м’яса птиці

Україна оновила абсолютний рекорд експорту м’яса птиці – 431 тис. т вартістю 555 млн дол. Результат міг би бути кращим, якби не тимчасові заборони, кажуть фахівці.

"У 2020 році українські експортери двічі стикалися з заборонами поставок курятини до Європейського Союзу та низки інших країн, тому потенціал її продажів на міжнародних ринках, незважаючи на рекорд, був використаний не повністю", - коментує заступник директора "Інституту аграрної економіки", академік НААН Микола Пугачов. Поряд з цим Україні не вдалося продовжити позитивну тенденцію збільшення експорту по м’ясу та субпродуктам. Минулого року вартість експорту м’ясної групи зменшилася проти показників 2019 року на 8% і становила 652 млн дол. "Причинами цього стали зниження цін на українську курятину за кордоном та загальне зменшення обсягів експорту яловичини", - пояснює Пугачов.

Географія експорту

Найбільше м'яса Україна поставила торік до країн Близького Сходу, Євросоюзу та СНД. При цьому частка країн ЄС у вартісному вимірі становила 20%, а рейтинг найбільших імпортерів українського м'яса зазнав змін. Три роки поспіль топ-10 споживачів українського м'яса очолювали Нідерланди. Утім, торік країна поступилася Саудівській Аравії, яка закуповує в Україні виключно м’ясо птиці. У 2020 році експорт українського м’яса птиці до Саудівської Аравії сягнув 83 тис. т. (20,9%).

Значними є також частки Нідерландів (13,9%), Об’єднаних Арабських Еміратів (8,3%), Білорусі (6,1%), Азербайджану (5,2%) та Казахстану (4,1%).

"Загалом, ці країни акумулювали близько 59% від продажів Україною м’яса на глобальному ринку", - зазначив експерт.

Доповнення

Минулого року провідний виробник і експортер курятини в Україні — компанія МХП (Наша Ряба) - експортувала 373,7 тис. тонн курятини.

Попри пандемію Україна залишається одним з найбільших постачальників м’яса птиці (курятини) на ринок ЄС. За 11 місяців минулого року Україна поставила в Європу 100,2 тис. тонн м’яса птиці, посівши третє місце в рейтингу ЄС після Бразилії та Таїланду.

 

Джерело: УНН

 

Читати всі новини