Створення альтернативної логістики для експорту вітчизняної агропродукції

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський відвідав з робочим візитом Одеську область. 

Одним із пріоритетних напрямків роботи Міністерства є проведення посівної в країні, а також вирішення проблеми логістики з експорту продовольства.

У зв'язку з бойовими діями в країні, Мінагрополітики з партнерами шукає альтернативні логістичні шляхи для відправки наших вантажів через європейські морські порти. Зараз поставки здійснюються переважно залізницею через західний кордон.

"На сьогодні створення альтернативної логістики для вивезення вітчизняної агропродукції є життєво важливим питанням для економіки нашої держави", - зазначив Микола Сольський.

Як зазначив Микола Сольський, найближчим часом будуть запропоновані рішення.

Нагадаємо, Україна у 2021 році зібрала рекордний урожай зернових, зернобобових та олійних культур – майже 110 млн тонн, зокрема зернових та зернобобових – понад 85 млн тонн, олійних – майже 25 млн тонн.

Потреба внутрішнього споживання зерна для України – 20 млн тонн у рік, олійних – близько 13 млн тонн.

Раніше Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що держава викупить зерно та інші запаси продовольства в обсягах річного споживання всією країною за кошти держбюджету. Це означає, що Уряд України формує резерв, який гарантує українцям стабільний запас продуктів харчування.

Глобальні ринки максимально залежать від українських с/г культур. Для розуміння, 60 % світового експорту олійних припадає саме на Україну. Країна експортує 16 основних зернових та зернобобових культур – і за багатьма позиціями належить до світових лідерів із експорту.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш уже заявив про загрозу масового голоду та продовольчої кризи у світі у зв'язку із російсько-українською війною. 

"Війна в Україні вже порушила ланцюжки поставок і викликає стрімке зростання цін на пальне, продукти харчування та транспорт. Ми повинні зробити все можливе, щоб запобігти урагану голоду та краху глобальної продовольчої системи", – заявив пан Гутерріш.

В останні роки експорт аграрної продукції в інші країни за підсумками року приносив нашій країні понад $20 млрд – і це було 45–50 % від усього експорту України.

Крім того, днями відбулася зустріч Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського з заступником Міністра транспорту й інфраструктури Румунії – Державним секретарем Іонелем Скріоштяну, у ході якої обговорювалися логістичні шляхи для відправки наших вантажів через європейські морські порти, зокрема румунський морський порт Констанца. А також можливості залізничних перевезень, збільшення обсягів транзитних перевезень вантажним транспортом.

 

Джерело: Міністерство аграногої політики та продовольства України

 

 

Читати всі новини