Понад $ 1 мільярд потенційних інвестицій залучить Україна завдяки роботі інвестнянь

UkraineInvest отримав перші запити в рамках Закону України «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні». За три місяці до установи надійшло 15 запитів від потенційних інвесторів на загальну суму понад $ 1 млрд.

Під час круглого столу «Закон про інвестнянь: проекти на перший мільярд» за участі народних депутатів України, представників Уряду та інвестиційної спільноти було обговорено результати діяльності урядового Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest з моменту ухвалення Закону.

«Закон України «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні» надає додаткового імпульсу для українських та міжнародних інвесторів та сприяє інтеграції України до глобальних ланцюгів виробництва і постачання. Ми робимо все можливе, щоб заохотити тих, хто вже успішно працює в Україні, інвестувати більше, а також залучити нових інвесторів, які вбачають в Україні локацію для розташування своїх підприємств», - зазначив Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов.

З моменту набуття чинності Закону UkraineInvest спостерігає значне зацікавлення з боку іноземного та українського бізнесу.

«Це прорив в розвитку інвестиційного клімату нашої країни. Вперше за історію незалежності Україна надає державну підтримку інвестиційним проектам. Лише за три місяці роботи UkraineInvest вже напрацював 15 заявок на загальну суму понад $1 млрд інвестицій», - зазначив виконавчий директор UkraineInvest Сергій Цівкач.

Серед основних інвестиційних стимулів, які передбачає Закон: звільнення від сплати податків та ввізного мита, будівництво об'єктів інфраструктури за рахунок коштів Державного та місцевих бюджетів, спрощення процедури надання земельних ділянок. За умови інвестування понад 20 млн євро та створення від 80 робочих місць, інвестори зможуть отримати підтримку держави, що складатиме до 30% від вкладених інвестицій. В рамках Закону UkraineInvest допомагатиме інвесторам у процесі підготовки інвестиційного проекту, зокрема, подання заявки, комунікації з органами державної влади та місцевого самоврядування.

На думку заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ірини Новікової, важливу роль має реалізація цього Закону і підзаконна нормативно-правова база, над якою наразі працює Міністерство. Зокрема, разом із UkraineInvest вже розроблено проект порядку взаємодії з інвесторами, органами державної влади та місцевого самоврядування.

Народний депутат України Ігор Марчук додав, що наразі у Верховній Раді працюють над прийняттям суміжних нормативних актів, які мають забезпечити певний синергетичний ефект від комплексної реалізації разом із Законом про підтримку значних інвестицій.

Народний депутат України, Голова Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко підкреслила, що Закон дозволить UkraineInvest підняти роботу з залучення великих інвестицій на абсолютно новий рівень. Генеральний директор директорату з питань економічної політики Офісу Президента України Дмитро Олійник підкреслив, що питання залучення іноземних інвестицій в економіку України є пріоритетом для Президента України Володимира Зеленського.

Надзвичайний і повноважний посол України в США Оксана Маркарова наголосила на необхідності роботи над покращенням бізнес-клімату в Україні. Водночас, на її думку, слід втілювати такі ініціативи як закон про інвестиційні стимули, адже це не тільки збільшить інвестиції в українську економіку, а й сприятиме залученню інвесторів, які готові долучатися до зміни бізнес-середовища в Україні. У цьому контексті вона відзначила важливість розширення співпраці зі Сполученими Штатами як із стратегічним партнером у багатьох сферах - від політичної та безпекової до бізнесової.

У заході взяли участь представники інвестиційної спільноти, а саме: Клеменс Лер, Генеральний директор компаній Amstar в Європі, Ігор Маріаш, Генеральний директор Підприємства з іноземними інвестиціями «Бімбо Кюєсар Україна», Озан Аслан Чалар, Директор з маркетингу ТОВ «лайфселл», Аліна Свідерська, Генеральний директор «Скатек Солар Солюшнз Юкрейн», Анатолій Сторожук, Директор ТОВ «Група Компаній «Сатер-Екоенерго». Представники бізнесу поділилися позитивним досвідом співпраці з UkraineInvest у вирішенні питань в ході реалізації інвестиційних проектів в Україні.

 

Джерело: Кабінет Міністрів України

 

Читати всі новини