Митниця відкрила портал з даними щодо експорту та імпорту

Державна митна служба України запустила в тестову експлуатацію 9 нових розділів інтерактивного порталу аналітики, на якій доступна інформація щодо обсягів експорту та імпорту України з будь-якою країною і по кожному товару. Про це повідомила прес-служба відомства.

Повідомляється, що крім розділу скарг, на порталі bi.customs.gov.ua можна знайти дані про товарооборот за 2018 рік - перший квартал 2020 року з подальшим оновленням: імпорт, експорт, сальдо; обсяги оподаткованого імпорту по кожній групі товарів і з будь-якою країною; надходження до держбюджету від митниці в розрізі мито, акциз, ПДВ.

Крім того, доступна інформація про податкове навантаження на 1 дол. по кожній позиції товарів (до 4-го знака коду УКТ ЗЕД); товари, які Україна імпортує та експортує: регіон, країна, країна-походження, митниця; рейтинги у вигляді ТОП-5 позицій товарів, що Україна більше/менше експортує/імпортує; а також ТОП-5 країн, які сплатили більше/менше мита при імпорті товарів в Україну тощо.

Зазначається, що на порталі також доступні дані про митної вартості одиниці товару (мінімальна, середня і максимальна), наприклад, автомобіля, ввезеного з будь-якої країни, надходження від імпорту за одиницю товару тощо.

Таким чином, вся митна статистика товарообігу і платежах тепер перебуває у вільному доступі. "Застосовуючи різні фільтри, можна дізнатися багато цікавих даних. Для цього ми записали 13-хвилинну відеоінструкцію, яка навчить вас користуватися інтерактивним порталом аналітики митниці. Докладні відеоогляди до кожного з дев'яти розділів ми запишемо незабаром", - йдеться в повідомленні прес-служби. Зазначається, що в найближчій перспективі на порталі будуть відкриті дані щодо товарів до 10-го знака коду УКТ ЗЕД (зараз до 4-го знака) і додана можливість переглядати показники у гривні (поки лише в доларах США).

У прес-службі підкреслили, що зараз через високий інтерес до даних та велику кількість одночасних входів на сайт можливі тимчасові проблеми з доступом до сервісу.

Як повідомлялося раніше, з 1 квітня Державна митна служба України почала тестувати програмне забезпечення для впровадження нової комп'ютеризованої системи спільного транзиту товарів з ЄС (New Computerised Transit System (NCTS), яка дозволить синхронно працювати з митницями європейських країн і використовувати єдину митну декларацію, що буде сприяти прискоренню та здешевленню процесу переміщення товарів. Державна митна служба України в тестовому режимі приєдналася до блокчейн-платформи TradeLens, що дозволяє стежити онлайн за переміщенням морських вантажів.

 

Джерело: УНІАН

Читати всі новини