Експорт українських волоських горіхів зріс, але доходи від нього знизились

За минулий рік Україна загалом експортувала майже 31 тис. т волоських горіхів на суму понад $77 млн. У порівнянні з 2022 р. кількісні обсяги експорту зросли на 21%, однак доходи знизились на 4%. Про це GrowHow повідомили в Українській асоціації аграрного експорту. В структурі експорту волоських горіхів минулого року 8,6 тис. тонн припало на плоди в шкаралупі, а 22 тис. тонн — на лущені.

Найбільшим ринком збуту став Європейський Союз. Вартість реалізації на ринки його країн склала понад $45 млн (58% всіх доходів). Найбільші закупівлі з України волоських горіхів у шкаралупі у 2023 р. здійснили такі неєвропейські країни: Ірак (3,1 тис. тонн), Туреччина (2,3 тис. тонн), Азербайджан (1,8 тис. тонн).

Головними споживачами лущених плодів були: Азербайджан (2,4 тис. тонн), Туреччина (2,3 тис. тонн), Франція (2,2 тис. тонн), Румунія (2 тис. тонн), Греція (1,9 тис. тонн), Німеччина (1,4 тис. тонн), Боснія і Герцеговина (1,2 тис. тонн). В УААЕ відзначили в цілому спадну динаміку продажів на міжнародному ринку українських волоських горіхів після початку повномасштабної війни. У 2023 р. вона додатково ускладнилась проблемою зниження експортних цін.

Детальніше: http://surl.li/seaet

 

Читати всі новини