Експорт українського агропродовольства до Азії поступово відновлюється

У першому півріччі 2023 року загальний оборот зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією між Україною та країнами Азії склав 4351 млн дол. США — на 4 % більше відповідного показника за аналогічний період 2022 року у 4181 млн дол. США.

Цьогоріч аграрний експорт (3755 млн дол. США) збільшився на 168 млн дол. США, при цьому імпорт практично не змінився (596 млн дол. США). В результаті, позитивне для України сальдо галузевої торгівлі з країнами Азії також зросло — до 3160 млн дол. США.

Найбільшими покупцями вітчизняної агропродовольчої продукції в азійському регіоні зараз виступають Китай, Туреччина, Індія, Бангладеш, Саудівська Аравія, Ізраїль та Ірак. Разом на них припало близько 89 % вартості продажів з України в цю частину світу.

Головними постачальниками сільськогосподарської сировини і продовольства з Азії до України в 2023 році стали Туреччина, Китай, Індія та Індонезія, сумарна частка яких перевищує 4/5 у вартості українського імпорту в цьому регіоні.

Країни Азії продовжують фокусуватись на ввезенні традиційної продукції українського виробництва — зернових (1701 млн дол. США), олій та жирів (1338 млн дол. США), олійних культур (221 млн дол. США), залишків харчової промисловості (213 млн дол. США), м’яса і субпродуктів (115 млн дол. США).

У той же час перевагу в імпорті з азійських держав Україна надає продуктам, пропозиція яких нині недостатня або відсутня на внутрішньому ринку. Це, зокрема, овочі, в основному — помідори, різні фрукти — переважно цитрусові, а також насіння соняшнику, пальмова олія, рис, чай, кава тощо. 

Детальніше: https://bit.ly/47JIZBd

 

Читати всі новини