- by admin - Mon, 12/15/2025 - 09:11
Українські виробники картоплі не можуть забезпечити стабільні поставки культури протягом усього року, що змушує країну бути її імпортером. Головними причинами цього є критична нестача сучасних картоплесховищ та практично відсутня переробка сировини. На сьогоднішній день в Україні є лише близько 300-350 тис. т. місць для зберігання, і вони не є найбільш сучасними. Це призводить до того, що значна частина врожаю – до 4 млн т. просто пропадає або йде на корм худобі.
Ще однією масштабною проблемою є відсутність потужної переробки. Для порівняння, Бельгія вирощує 6,5 млн т. картоплі, а переробляє 5,7 млн т. Україна, за об’єктивними оцінками, вирощує близько 8-9 млн т. картоплі, але переробляє лише близько 300 тис. т. (з них до 100 тис. т. на чипси та близько 200 тис. т. на крохмаль). Картоплю фрі Україна взагалі не виробляє, імпортуючи 20-25 тис. т. готової продукції.
Детальніше: http://surl.li/vbkfjcurq41