Новини

У червні, за попередніми даними, з України на зовнішні ринки було відвантажено близько 412 тис. тонн соняшникового шроту, що на 7% поступається показнику попереднього місяця, однак, стало найвищим обсягом для вказаного місяця за всю історію. Скорочення експорту відбулося в основному за рахунок зниження відвантажень до країн Євросоюзу на 40% - до 105 тис. тонн. Зазначимо, що це найменший місячний показник експорту у даному напрямку з травня минулого року.

Читати більше

З 11 липня вантажні перевезення між Україною та ЄС мають здійснюватися згідно з правилами оновленої Угоди про «транспортний безвіз». Нові правила стосуються як українських, так і іноземних перевізників. Зокрема, всі водії повинні будуть мати документи, що підтверджують наявність ліцензії на перевезення.

Читати більше

У ІІ кварталі 2024 р. за процедурою спільного транзиту (NCTS) Держмитслужба оформила 25,5 тис. транзитних декларацій, що на 2 тис. більше ніж у попередньому кварталі. Причому більшу їх частину, близько 15 тис., – у новій для бізнесу системі NCTS Фаза 5.

Читати більше

Україна за 10 місяців сезону 2023/24 (липень – квітень) експортувала приблизно 43 тис. т яблук, що на 8 тис. т (або 23%) більше, ніж минулого сезону.

Загалом за чотири місяці 2024 року експорт яблук склав майже 24 тис. т, а середня ціна — 556 $/т.

Найбільшим попитом українські яблука користуються, як і раніше, в ОАЕ, Саудівській Аравії та Узбекистані, звідки отримано близько 60% виручки.

Читати більше

НБУ скасовує граничні строки розрахунків для товарів військового і подвійного використання та обладнання, що імпортуються виконавцями державних контрактів з оборонних закупівель. Ці зміни стосуються й імпорту відповідних товарів та обладнання з метою створення та/або розширення виробничих потужностей для виготовлення товарів оборонного призначення в межах виконання таких контрактів із державними замовниками.

Читати більше

Єврокомісія оприлюднила підсумкові дані щодо імпорту та експорту агропродукції у 2023/24 МР, згідно з якими країни ЄС суттєво зменшили імпорт ріпаку,

соняшнику та кукурудзи, проте збільшили імпорт соняшникової олії.

Так, порівняно з попереднім сезоном імпорт до ЄС у 2023/24 МР:

Читати більше

Україна в І кварталі 2024 року відправила на експорт 217 т молюсків — у 2,1 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року. У грошовому еквіваленті експорт молюсків сягнув $606 тис. — в 1,9 раза більше, ніж у січні – березні 2023 року. Головними покупцями українських молюсків у І кварталі 2024 року були Іспанія (84%), Грузія (6,8%) та Греція (5,1%).

Читати більше

Поточний рік продовжує минулорічну позитивну тенденцію — за перший квартал наш експорт макаронних виробів збільшився наполовину відносно січня – березня 2023 року, склавши 8 тис. т вартістю $17 млн. Головними покупцями українських виробів з тіста зараз виступають Німеччина, Велика Британія та Румунія, спільна частка яких дорівнює 43% у грошовому вираженні.

Читати більше

Глобальний експорт плодів і ягід у світі в 2023 році зріс на 2,4 млрд дол. США, але досягти показника 2021 року не вдалося. До рейтингу товарних позицій плодово-ягідної групи за вартістю експорту минулого року увійшли: банани – 14,4 млрд дол.; виноград – 11,0 млрд дол.; авокадо – 7,3 млрд дол.; яблука – 6,8 млрд дол.; дуріан – 6,6 млрд дол.; горіхи кеш’ю – 6,6 млрд дол.; мигдаль – 6,2 млрд дол.; лохина, чорниця – 5,2 млрд дол.; апельсини – 5,2 млрд дол.; черешні – 3,9 млрд дол.

Читати більше

У травні 2024 року середня ціна виробників на твердий сир сягнула 200,5 тис. грн/тонна ‒ на 1,7% більше, ніж у квітні (197,1 тис. грн/тонна). Реалізація сиру на внутрішньому ринку ускладнюється, але сировари й далі активно його виробляють.

Детальніше: http://surl.li/uxegkn 

 

Читати більше