Україна експортувала у країни Африки, Близького Сходу та до Туреччини до 48% пшениці

За весь час роботи "зернового коридору" Україна експортувала до країн Африки, Близького Сходу та до Туреччини 47-48% від загального обсягу поставок пшениці. Значна частка пшениці була експортована у Туреччину, тому що за останній рік ця країна дуже часто використовувалась як зерновий хаб для перевалки вантажів, у першу чергу, до країн Африки та Близького Сходу.

Крім цього, значні обсяги української пшениці традиційно переробляються в турецьких портах на борошно. Частина пшениці з України, вже у вигляді борошна, йшла також до африканських регіонів. В країни Азії Україна експортувала приблизно 20% пшениці, а до Європи – близько третини.

Водночас, до Африки постачається близько 10% загального експорту кукурудзи. Традиційно основними покупцями цієї культури є Європа (близько 40%) та Азія (32%). У країни Близького Сходу та до Туреччини Україна експортує приблизно 15%.

Станом на 20 лютого 2023 року, до Африки, Близького Сходу й Туреччини попрямувало 130 суден з українською пшеницею, до Азії – 23 судна, до Європи – одиниці. Статистика по вантажах з кукурудзою: Африка, Близький Схід і Туреччина – 96 суден, ЄС – 139 суден, Азія – 53.

Детальніше: http://bit.ly/3IJ96g8

 

Читати всі новини