Світові ціни на пшеницю і рис різко зросли через пандемію

Ціни на рис і пшеницю різко зросли на світовому ринку на тлі пандемії коронавірусу COVID-19. Про це напередодні повідомило видання The Wall Street Journal.

Ф'ючерси на пшеницю на Чиказькій товарно-сировинній біржі злетіли на 15% у період з середини до кінця березня і досягли $5,72 за бушель (більше $131 за тонну, - ред.). Вартість тайського рису, який вважається бенчмарком на глобальному ринку, з початку року підскочила на 17% - до 490 доларів за тонну.

Відзначається, що їжа дорожчає через ажіотажний попит на продукти харчування по всьому світу. Для підтримки продовольчої безпеки держави вводять обмеження на експорт ключових товарів. Наприклад, Росія, Казахстан і Україна вже анонсували тимчасові обмеження на вивезення пшениці. В'єтнам, один з головних світових виробників рису, також повідомив про плани скоротити експорт даного продукту, пише Bloomberg. Традиційні держави-імпортери пшениці і рису, зі свого боку, теж підстьобують ціни, збільшуючи обсяг закупівель продуктів.

При цьому експерти відзначають, що ціни ростуть в умовах де-факто надлишку пропозиції. За даними Мінсільгоспу США, світове виробництво шліфованого рису в 2019 - 2020 роках оцінюється в 500 млн тонн, що близько до рекорду. Глобальні резерви, за даними відомства, складають 180 мільйонів тонн, що є історичним максимумом.

Аналогічно ситуація з пшеницею через нарощування виробництва з боку ряду країн. За інформацією американського Мінсільгоспу, в сезоні 2019 - 2020 очікується рекордний урожай на рівні близько 764,5 млн т.

Раніше ВООЗ і СОТ попередили про дефіцит продуктів. В організаціях вважають, що в усьому світі через заходи з боротьби з пандемією можуть початися проблеми з поставками продовольства, що призведе до різкого зростання цін. В першу чергу, ризик стосується сільгоспсектора, харчової галузі та транспортного сектора.

 

Джерело: Кореспондент

 

 


 

Читати всі новини