Імпорт добрив значно перевищив вітчизняне виробництво

Заводи азотного холдингу OSTCHEM виготовили 520,6 тис. тонн мінеральних добрив у 1 кварталі 2024 року. Зокрема, Черкаський «Азот» виготовив 404,3 тис. тонн, а «Рівнеазот» – 128 тис. тонн.

У 2024 році посилився негативний галузевий тренд: імпорт добрив значно перевищив вітчизняне виробництво.

Якщо порівняти виробничі результати за 1 квартал цього року з аналогічним періодом минулого року, коли заводи виготовили 515,5 тис. тонн мінеральних добрив, ми побачимо, що зростання виробництва вже фактично зупинилося. Причина: український ринок завалений імпортними добривами. У 1 кварталі 2024 року імпорт становив 701,2 тис. тонн, на 35% перевищивши вітчизняне виробництво. Імпорт продовжує вбивати вітчизняне виробництво.

Українські виробники продовжують втрачати позиції на українському ринку у більшості сегментів добрив, крім КАС.

Насамперед українські хімзаводи драматично втрачають ринок карбаміду: у 1 кварталі Україна виробила 123,5 тис. тонн карбаміду, а імпорт – становив 181 тис. тонн. 88% всього імпортного карбаміду було завезено з Азербайджану та Туркменістану. Свої позиції, як найсильнішого імпортера добрив в Україну, сьогодні також нарощує Польща.

На українському ринку Польща в 1 кварталі 2024 року вже стала безумовним лідером серед імпортерів за такими видами добрив, як аміачна селітра, нітрат сульфату амонію, КАС, NPK.

Детальніше: http://surl.li/syeaq

 

Читати всі новини