Експорт українських яблук до Азії та ЄС ускладнюється через коронавірус

Експорт плодоовочевої продукції з України до Азії та країн Європи ускладнюється на тлі коронавірусу через проблеми з транспортуванням товарів. Згідно з повідомленням Української плодоовочевої асоціації (УПОА), деякі експортери-члени асоціації вже відчули на собі проблеми з продажами. "Оскільки Італія, Норвегія, Іспанія, Кувейт і ще кілька важливих для експорту яблук країн перестали приймати вантажі, частина яблук "зависла" у портах", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, постачальники яблук змушені були припинити продаж продукції у Гонконг і Сінгапур ще в січні та лютому, оскільки не було впевненості в тому, яким буде попит на момент прибуття яблук на ринок. Зазначається, що через неможливість розвантажити порти зі свіжою плодоовочевою продукцією під час піка епідемії коронавірусу в Китаї, експортери втратили кілька тижнів торгівлі. "Зараз, за інформацією компаній, торгівля з Азією починає поступово відновлюватися", - йдеться в повідомленні УПОА.

Також повідомляється, що попит на українські фрукти та овочі до ЄС залишається досить високим, а вантажний автотранспорт у ці країни пропускають без особливих проблем. "Водночас компанії мають певні застереження щодо вільного автотранспорту в майбутньому, адже вантажні автомобілі пересуваються разом з водіями, а різні країни починають вводити 14-денний карантин або взагалі заборона на в'їзд для тих, хто нещодавно відвідував Італію, Німеччину, Іспанію, Францію та інші країни, де швидко поширюється коронавірус", - наголошується в повідомленні. Як повідомляв УНІАН, за словами голови Української асоціації аграрного експорту (УААЕ) Дмитра Крошки, українські експортери аграрної продукції недоотримують прибуток на ринках Азії через подорожчання морської логістики внаслідок епідемії коронавірусу. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про пандемію коронавірусу у світі. Після цього уряд України анонсувало закриття з 12 березня до 70% пунктів пропуску на кордоні України. У НБУ вважають, що поки поширення коронавірусної інфекції зробило обмежений і нейтральний вплив на українську економіку. Однак ризик поширення коронавірусу у світі може призвести до рецесії світової економіки та значного уповільнення економічної активності в Україні.

 

Джерело: УНІАН

 

Читати всі новини