Новини

Повне розблокування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні вже має позитивні результати, серед яких – збільшення вантажопотоку агропродукції з України на 20%.

Логістика є дуже суттєвою частиною кінцевої собівартості продажу і доставки продукції. Чим дешевшою буде логістика, тим більшу ціну отримає український фермер та матиме більше ресурсів для продовження роботи. 

Читати більше

Експорт соняшникової олії з України у вересні-квітні 2023/24 МР склав понад 4,4 млн тонн, що на 17% перевищило показник за аналогічний період попереднього сезону та стало другим за величиною обсягом експорту за всю історію після показника 2019/20 МР (4,49 млн тонн у вересні-квітні).

Читати більше

У 2023/2024 МР Україна експортувала 41 млн 607 тис. тонн зернових та зернобобових культур, що на 299 тис. тонн менше, ніж торік. Експорт української пшениці становить 15 млн 848 тис. тонн, що на 1 млн 364 тис. тонн або у 1,09 разів більше, ніж торік.

Читати більше

Український експорт шоколаду в першому кварталі 2024 року суттєво перевищив імпорт у натуральному вираженні, але був майже рівним імпорту в грошовому. У звітному періоді український експорт шоколаду становив 14,5 тис. т на $55 млн. Для порівняння, у відповідному періоді 2023 року показник експорту склав 11,5 тис. т на $37 млн.

Читати більше

Аналітики відзначають успішну експансію України на світовий ринок замороженої малини. Зокрема, за підсумками останніх 12 місяців Україна увірвалася до топ-5 найбільших постачальників замороженої малини на ринок США.

Україні вдалось обійти всіх неамериканських постачальників, окрім Сербії. Для порівняння – Польща, яка активно захищає свій ринок від української малини, у цьому рейтингу продовжує втрачати позиції і вже опустилася на 8 позицію.

Читати більше

У січні – квітні 2024 року АТ «Укрзалізниця» перевезло в експортному сполученні 30,4 млн т вантажів, що на 48,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Це рекордна за час повномасштабного вторгнення кількість вантажів на експорт. Найбільше серед вантажів, які експортувалися залізницею у 2024 році, було навантажено зерна – 12,9 млн т та залізної і марганцевої руди – 12,5 млн т.

Читати більше

З липня 2023 року по березень 2024 року Україна експортувала, за попередніми даними, понад 37 тис. тонн яблук. Це практично стільки ж, скільки в середньому Україна експортувала за попередні 5 повних сезонів.

Читати більше

У січні-березні 2024 року Україна відправила на експорт 7,2 тис. тонн незгущених молока і вершків, що на 11,1% менше, ніж за аналогічний період минулого року. У грошовому еквіваленті експорт скоротився лише на 2,1% – до $4,6 млн. Головними покупцями українських незгущених молока і вершків у І кварталі 2024 року були Молдова (93,3%), Вірменія (2,6%) та Грузія (2,3%).

Читати більше

В Україні очікується вдалий сезон гороху у 2024 році. Індійська безмитна політика стосовно імпорту жовтого гороху буде продовжена до 31 жовтня 2024 року. Така рішуча міра обумовлена серйозними погодними проблемами, що негативно вплинули на врожайність місцевих с/г культур та спричинили дефіцит на внутрішньому ринку. 

Можливості безмитного постачання гороху до Індії створюють вигідні перспективи для українських виробників. 

Читати більше

Уряд під час засідання 7 травня скасував постанову Кабінету Міністрів №153, яка обмежувала розрахунки за імпорт товарів і послуг. Як зауважив Денис Шмигаль, це рішення уряду вкладається у більш широку політику дерегуляції. Вже переглянуто більше тисячі дозволів, ліцензій та довідок, які регулюють взаємодію держави та бізнесу. «Частина буде повністю скасована, частина — спрощена, частина — переведена в цифру. Постійно працюємо над цим», — наголосив очільник уряду.

Читати більше