ІСТОРІЯ УСПІХУ МЕБЛЕВОЇ КОМПАНІЇ BLEST

Історія компанії Blest розпочалася більше 20 років тому. На даний момент це один із найбільших вітчизняних виробників м’яких меблів, які користуються популярністю не тільки в Україні, а й за її межами – в Словаччині та Канаді. Продукція компанії представлена понад 200 моделями в рамках декількох лінійок – Blest Home, Blest Praktica,  Blest Individual та Blest Kids. Висока якість, надійна репутація та амбітні плани на майбутнє – все це про Blest.

«Старт меблевого виробництва почався ще в далекі 90-ті у вигляді скромного виробництва в невеличкому гаражному боксі. Перші дивани продавалися на ринку, є навіть фотографії, де дивани стоять на снігу. Під брендом Blest компанія працює з 2005 року», – розповідає власник і директор компанії Сергій Савченко.

В 2000-х роках особливої конкуренції на меблевому ринку України не було, тому бізнес компанії стабільно розвивався. Виробництво продукції розпочалося та й продовжується на потужній фабриці у Черкасах. За останніх 12 років об’єми виробництва збільшилися вдвічі.

Компанія наразі працює в декількох напрямках, основний з яких – це виробництво м’яких меблів середнього цінового сегменту. Розвивається і преміальний сегмент Individual by Blest. На експериментальному виробництві під Києвом виготовляються більш дорогі дивани та ліжка, дизайн яких розробляється індивідуально під запити клієнта. Під ТМ Blest Kids виготовляються меблі для дітей.

Компанія також активно розвиває мережу власних шоурумів, де клієнт може ознайомитися з продукцією, обрати зручну модель, розмір, тканину, кольорову гамму тощо. З 2009 року продукцію Blest можна придбати в усіх обласних центрах України.

До 2010 року компанія в основному власними силами займалася розробкою дизайну продукції, але в якийсь момент стало зрозуміло, що без допомоги професіоналів ніяк. Саме так розпочалася співпраця з італійською студією Lauriero Design.

Експортні горизонти

Наступним кроком в розвитку компанії став вихід на зовнішні ринки. Як і більшість українських компаній, Blest вирішив спробувати власні сили на ринках СНД – Росії, Казахстану та Молдови. Компанія намагалася вибудувати дилерську мережу в Росії та Казахстані, але після  2013 року компанія вирішила переорієнтуватися на західні ринки, хоча й не зовсім розуміла, на який саме ринок йти.

Завдяки співпраці з проектом ЄБРР був залучений консультант, який допоміг визначити десять пріоритетних експортних ринків, до числа яких увійшли Німеччина, США, а також Канада.

В 2017 році компанія дізналася про програму підтримки експорту до Канади U CAN Export проекту CUTIS і вирішила долучитися до українського стенду на Canadian Furniture Show.

Участі у виставці передував ретельний відбір за участі українських та канадських експертів, в результаті якого було обрано 10 українських меблевих компаній, які представляли вітчизняну меблеву галузь на найбільшій канадській виставці в травні 2018 року.

Під час виставки продукція Blest отримала багато позитивних відгуків відносно якості та дизайну. Високий клас української продукції оцінили не лише відвідувачі виставки, але й організатори. Український меблевий стенд за дизайном Sergey Makhno Architects отримав нагороду “Найкращий новий учасник” в межах Canadian Furniture Show.

Головний висновок – українська продукція на канадському ринку конкурентоздатна по ціні та приваблює своєю якістю.

Завдяки співпраці з проектом CUTIS компанія Blest знайшла дилера в Торонто – компанію IVI Furniture, з якою більше року успішно співпрацює. IVI Furniture має власний шоурум в Торонто, де, в тому числі, представлена продукція декількох українських виробників меблів.

В жовтні 2018 року представники асоціації Mega Group, яка об’єднує близько 400 компаній, що працюють в торгівлі меблями по всій Канаді, завітали до України та зустрілися з представниками Blest. Канадці високого оцінили асортимент та якість українських меблів. Наразі компанія в середньому відправляє до Канади контейнер меблів в місяць і на досягнутих результатах зупинятися не збирається.

 

Автор – Тетяна Рясна