Українські агровиробники отримали нові можливості для експорту в Узбекистан

3 листопада Рада експортерів та інвесторів при МЗС України (РЕІ) провела відеоконференцію за участі заступника міністра закордонних справ (CDTO) Дмитра Сеніка, посла України в Республіці Узбекистан Миколи Дорошенка, посла Республіки Узбекистан в Україні Алішера Курманова, Узбецької республіканської товарно-сировинної біржі, а також провідних українських аграрних асоціацій та агровиробників. Захід мав на меті ознайомити українських експортерів із можливостями розвитку свого бізнесу в Узбекистані через біржові механізми.  

«В умовах нестабільності традиційних ланцюжків торгівлі, спричинених COVID-19, Україна готова стати надійним контрибутором продовольчої безпеки в Узбекистані та інших країнах Азії», – зазначив заступник міністра. Він висловив переконання, що встановлення прямих зв'язків між українськими агровиробниками і представниками Узбецької республіканської товарно-сировинної біржі – це крок до довгострокового взаємовигідного співробітництва та насичення узбецького ринку якісною і конкурентною українською продукцією. «Споживач отримає продукт високого стандарту якості, який має надійну репутацію на провідних світових ринках», – підкреслив дипломат. 

Представники Узбецької республіканської товарно-сировинної біржі повідомили, що українські компанії можуть скористатися новими преференціями для участі у біржових торгах в Узбекистані. Зокрема, для нерезидентів-продавців борошна, олії, цукру і пшениці спрощується процес акредитації – зараз необхідно надавати лише заяву-акцепт. Запроваджується також участь у торгах без залогового забезпечення. Раніше залог складав до 10% від суми угоди. Нові правила діятимуть до квітня 2021 року. 

Учасники обговорили інші нововведення у біржових відносинах в Узбекистані. Зокрема, Державний митний комітет Узбекистану забезпечуватиме розрахунки митних платежів за угодами, укладеними через закордонні торгові майданчики біржі, виходячи з цін, вказаних у договорах. Крім того, оператор залізничної мережі АТ «Узбекистон темір йулларі» здійснюватиме перевезення згаданих товарів за укладеними через біржу угоди з закордонними партнерами із застосуванням внутрішніх тарифів на залізничні перевезення.

«Новий порядок участі в торгах на біржі відкриває для українських агровиробників нові можливості для експорту в Узбекистан», – наголосив Дмитро Сенік.

Заступник міністра нагадав про запровадження практики систематичного інформування національних виробників про нові можливості, які з’являються на зовнішніх ринках. «Запрошую український бізнес вступати до Ради експортерів та інвесторів при МЗС України (РЕІ). Це – майданчик, на якому МЗС акумулює інформацію про інвестиційні та торговельні можливості з усього світу, а також сприяє налагодженню ділових контактів між українськими експортерами та імпортерами за кордоном»,  – додав український дипломат.

 

Джерело: МЗС

 

Read all news