Україна стала учасником конвенції Пан-Євро-Мед

01 січня 2019 Україна отримала ще один потужний інструмент просування експорту, ставши учасником конвенції Пан-Євро-Мед або Регіональну конвенцію про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження.

Пан-Євро-Мед працює згідно з міжнародним принципом сертифікатів на походження товару.

Щоб експорт українських товарів до ЄС відбувався за нульовою митною ставкою, ці товари повинні бути вироблені з українських комплектуючих та матеріалів. А ступінь локалізації мала складати 50-60%.

Пан-Євро-Мед додає зовсім новий вимір до усталеного режиму міжнародної торгівлі: в майбутньому український виробник зможе закуповувати сировину або комплектуючі, наприклад в Грузії, а готову продукцію експортувати до Німеччини (ЄС) без сплати мита. Скоро планується внести відповідні зміни до угоди про вільну торгівлю з Грузією.

Є важлива умова: матеріали та комплектуючі повинні походити з країни, яка також є учасницею Пан-Євро-Мед та має угоду про вільну торгівлю з Україною.

Європейці створили Пан-Євро-Мед як гарний інструмент для підвищення ефективності мережі своїх угод про вільну торгівлю.

У цьому є певний гуманітарний сенс: правила Пан-Євро-Мед працюють не лише для торгівлі третіх країн з ЄС, але і третіх країн між собою.

Тобто в майбутньому в Україні можуть відкритися підприємства, які купуватимуть сировину, приміром, в Ізраїлі, перероблятимуть в Україні і експортуватимуть до Норвегії як український товар.

Це змістить акценти міжнародної торгівлі для України і замість експорту української сировини переробка зосередиться в Україні.

Читати всі новини