Ринок нових можливостей для українського продовольства – Кувейт

В продовження досліджень аналітичного відділу Ради з питань експорту продовольства стосовно ринків збуту пропонуємо до вашої уваги країну західної Азії – Кувейт, яка є сьомою найбагатшою країною світу.

Кувейт –  країна зі зростаючим ВВП (120,68 млрд. USD), з розвиненою нафтовою економікою та платоспроможністю. Це країна, яка намагається інвестувати в розвиток сільського господарства, але існують природні перешкоди: суворий клімат, дефіцит орних земель та їх низька родючість, нестача води, що робить дану країну залежною від імпорту агропродукції та продуктів харчування.

Кувейт – держава, яка взяла на себе забезпечення та розповсюдження основних продуктів харчування своїм громадянам (субсидія), за допомогою картки. До таких продуктів входять: борошно та хлібобулочні вироби, рис, цукор, сочевиця, сухе молоко, дитячі продукти харчування, масло, курятина. Дані продукти на 75% постачаються з інших ринків, тому попит на імпортні продтовари не зменшується. Якщо ж говорити про поставки продуктів харчування з України до Кувейту, то вони оцінюються як низькі, тому ця країна може стати потенційним ринку збуту для українського виробника.

Одним з найперспективніших експортних позицій є м'ясо свійської птиці. З 2011 року у Кувейті спостерігається незначне збільшення у виробництві м'яса птиці. Головною перешкодою для розширення промисловості є обмеженість у доступності землі: уряд Кувейту не дозволяє будівництво великої кількості нових птахофабрик або розширення існуючих через відсутність відповідних земельних ділянок і достатнього водопостачання. Тому збільшення попиту (за рахунок збільшення чисельності населення та збільшення споживання м'яса птиці на людину) задовольняється імпортом. Річний попит Кувейту у 2017 році складає близько 132,74 тис. т, тоді як Україна поставляє лише 206 тон. Топ-імпортерами м’яса свійської птиці є Бразилія, США та Саудівська Аравія. Україна - дев’ята.

Попит на хлібобулочні вироби у Кувейті характеризується як стабільний. Загальна вартість поставленої продукції до країни становить 170,26 млн. USD, частка імпорту України становить лише 1,55% (2,64 млн. USD). Варто зазначити, що до 2014 року поставки хлібобулочних виробів з України до Кувейту взагалі не відбувалися. Проте станом на 2018 рік імпортні відвантаження стабільно зростають на 0,8% щороку. В рейтингу двадцяти країн-імпортерів Україна на тринадцятому місці. Однак вітчизняним постачальникам варто врахувати, що головними конкурентами у даному сегменті є Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати та США.

Вершкове масло є продуктом з невеликим терміном споживанням та особливостями зберігання. Імпортні поставки даного продукту у 2017 році оцінювали в 46,98 млн. USD, частка України становить 3,4% (1,63 млн. USD). Головними імпортерами вершкового є Нова Зеландія, Німеччина та Саудівська Аравія. Україна займає восьме місце.

Загалом ринок продуктів харчування Держави Кувейт оцінюється у 2,9 млрд. USD, агропродукції – 634,1 млн. USD.

Українським виробникам варто звернути увагу, що найбільшим попитом на молочному ринку Кувейт користується сухе молоко, сир, масло. У сегменті м’яса споживач віддає перевагу курятині. Топ-продуктами в сегменті хлібобулочних виробів є тістечка, солодке печиво та вафлі.

Читати всі новини