На внутрішньому ринку борошномельної продукції українські виробники поступово витісняються міжнародними

Незважаючи на те, що торгівля ЄС з Україною сильно постраждала з початку широкомасштабного вторгнення росії, однак вже у грудні 2022 року частка України в експорті ЄС до третіх країн була вищою за довоєнний рівень (1,5% у грудні порівняно з 1,2% у лютому 2022 року). Загальний імпорт агро-харчової продукції з ЄС до України впав з майже 3,2 млрд € у 2021 до 3 млрд € у 2022 році, але деякі держави-члени ЄС змогли наростили свої поставки агропродукції. Експорт агро-харчових товарів з Польщі до України за 2022 рік зріс на 133 млн € (+16%) та склав 945 млн €. 

Тренд на зростання імпорту продовжився і в першому кварталі 2023 року: з ЄС до України було імпортовано агро-харчової продукції на понад 914 млн €, що на 285 млн € перевищує показники імпорту за аналогічний період 2022 року, та на 107 млн € більше за показник імпорту за 1 квартал 2021 року. Безпосередньо з Польщі до України за результатами першого кварталу 2023 року було імпортовано агро-харчової продукції на суму в майже 262,7 млн €. Цей показник суттєво перевищує результати імпорту за аналогічний період 2022  (майже +93,2 млн €) та 2021 (майже +76 млн €) років.

Якщо детальніше поглянути на структуру польського імпорту та співставити із пропозицією аналогічної продукції від вітчизняних виробників, то можна побачити ситуацію, коли зростання імпорту з Польщі до України деяких товарних груп призвело до втрати позицій на внутрішньому ринку безпосередньо українськими виробниками. Так, згідно з даними Спілки Борошномелів України, українські виробники борошномельної продукції були частково витіснені з українського рітейлу в деяких областях України більш дешевою польською та турецькою продукцією (пасти, макарони тощо). Ідентична ситуація на українському ринку склалась з молочною та м’ясною продукцію. 

У випадку продовження такої тенденції існує ризик подальшого заміщення українських переробників зернових та виробників борошномельної продукції міжнародними (в тому числі європейськими) виробниками. 

Детальніше: https://bit.ly/3OPSZlt

 

Читати всі новини