Мінагрополітики поглибить співпрацю з Всесвітньою продовольчою програмою при ООН

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час зустрічі з виконавчим директором Всесвітньої продовольчої програми при ООН Девідом Малдоу Бізлі обговорив питання глобальної продовольчої безпеки, які постали внаслідок російсько-української війни, а також спільні дії України й світу щодо недопущення загострення продовольчої кризи.

Міністр акцентував на необхідності розблокування українських портів та шляхів судноплавства, аби забезпечити логістичні зв’язки поставок с/г продукції. «Військова агресія росії проти України матиме глобальні наслідки для світової продовольчої безпеки. Тому, щоб стабілізувати ситуацію, важливо забезпечити логістику поставок аграрної продукції з України – через розблоковані порти та альтернативні шляхи. Крім того, малі та середні українські фермерські господарства й агропідприємства, які відіграють велику роль у забезпеченні національної та світової продовольчої безпеки, потребують невідкладної допомоги», – підкреслив Микола Сольський.

Девід Малдоу Бізлі ознайомився з напрацюваннями українського уряду щодо альтернативних логістичних маршрутів для експорту сільгосппродукції та пообіцяв постійний діалог у цьому питанні з Мінагрополітики.

Також було обговорено можливість закупівлі надлишків зернових в Україні за рахунок Всесвітньої продовольчої програми, аби забезпечити їжею країни Африки та Близького Сходу та запобігти глобальному голоду у цих регіонах, загроза якого є дуже реальною.

Крім того, Девід Малдоу Бізлі розповів, що вже зараз Всесвітня продовольча програма розгорнула масштабну гуманітарну допомогу українцям, які постраждали від війни. Так, зокрема, налагоджено контакти з хлібзаводами, борошномельними підприємствами та підприємствами харчової промисловості в Україні для закупівлі товарів у критичних регіонах. Йдеться про близько 40 тис. тонн продовольчих товарів. Відкрито сім складських приміщень у Києві, Львові, Дніпрі, Вінниці, Чернівцях, Одесі та Кропивницькому. А у Львівській, Вінницькій та Івано-Франківській областях надається грошова допомога переселенцям.

Микола Сольський подякував партнерам за допомогу Україні в цей складний час та висловив сподівання на поглиблення співпраці за всіма напрямами, які обговорювалися під час зустрічі.

 

Джерело:  Міністерство аграрної політики та продовольства України

 

Читати всі новини