Експорт української аграрної продукції обговорили на найбільшій с/г виставці в Східній Європі

Виклики в українському сільському господарстві та можливості в рамках співпрацю ЄС-Україна обговорили на одній із найбільших та найважливіших виставок сільськогосподарської та харчової продукції у Східній Європі – Karlsboerse. Вона відбувалася в м.Прага протягом 12 й 13 квітня. 

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький разом із міністрами Чеської Республіки, Румунії, Польщі, Молдови, Словаччини та інших країн, а також представниками провідних аграрних європейських компаній взяв участь у інформаційному заході й панельній дискусії та розповів про вжиті Україною заходи зі збільшення експортної логістики та обсягів експортної продукції. 

«Україна є світовим лідером за поставками соняшникової олії, зерна, олії, меду та навіть сухого молока. 1/3 нашої продукції споживали країни Європейського Союзу та 2/3 – Азії та Африки. Зараз, коли українські порти заблоковані, одним із наших ключових завдань є об’єднати спільні зусилля різних стейкхолдерів, урядів України і сусідніх держав, приватних компаній, які можуть організувати необхідну логістику», – підкреслив Тарас Висоцький. 

Перший заступник Міністра відзначив, що попри виклики українські фермери продовжують посівну. Наразі засіяно близько 2 млн га. Україна сподівається засіяти принаймні 70% с.-г. площ. Він гарантував мінімум регулювання і забезпечення швидкості експортування з боку українського Уряду. 

Пан Іржі Шір, заступник міністра сільського господарства Чеської Республіки, вказав на необхідність управління ризиками, спричиненими війною в Європі, включаючи ризики для агропродовольчих товарів. Необхідно спільно створювати умови для того, щоб Україна могла експортувати сільськогосподарську продукцію та робити внесок у європейську продовольчу безпеку. 

Пані Сюзанна Фромвальд, старший радник організації Donau Soja (Австрія), наголосила на важливості тісної співпраці у пошуку альтернативних внутрішніх маршрутів для забезпечення продовольчої безпеки, доступності та стабільності в Європі. Розвиток регіональних ланцюгів створення вартості для сталого агропродовольчого виробництва має стати важливим фактором у досягненні цілей «Fit for 55» в Європі. 

Крім того, міністри Польщі, Румунії та Молдови взяли участь у панельній дискусії, присвяченій зусиллям щодо збільшення експортної логістики та обсягів, оскільки товарний експорт України має глобальне значення. 

Довідково: Празька Карлова ярмарка (Karlsboerse) приймає учасників із понад 20 країн світу. Вона зарекомендувала себе як подія, яка об’єднує сільськогосподарські ринки Східної та Західної Європи. Цьогоріч Мінагрополітики на ній представило Український Національний стенд, на якому взяли участь понад 30 представники великих та середніх українських агровиробників, трейдингових, експортних та логістичних компаній, громадських організацій тощо. 

Українські учасники мали можливість поспілкуватися з європейськими партнерами щодо налагодження партнерства та пошуку нових можливостей у час, коли війна змінила або зруйнувала ланцюги постачання. 

Український Національний Стенд та інформаційний захід із панельною дискусією були організовані за підтримки компанії Viterra та завдяки зусиллям організаторів Karlsboerse та Асоціації «Дунайська Соя».

 

Джерело: Міністерство аграрної політики та продовольства України

 

 

Читати всі новини