Україна вносить зміни до Угоди про вільну торгівлю з Грузією

21 травня Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів та Міністр економіки Грузії Натела Турнава підписали Протокол, яким внесли зміни до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Грузія про вільну торгівлю.

Зміни до Угоди дозволять Україні та Грузії використовувати ідентичні правила походження товарів у двосторонній торгівлі та застосовувати положення Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження (Пан-Євро-Мед), зокрема ефект діагональної кумуляції. Як відомо, з 1 січня 2019 року Україна почала застосовувати положення Конвенції Пан-Євро-Мед в торгівлі з ЄС.

“Зміни до Угоди про вільну торгівлю з Грузією дозволять створити нам перший діючий трикутник діагональної кумуляції ЄС-Україна-Грузія”, - підкреслив Степан Кубів. - “На практиці це означає, що в українські виробники зможуть імпортувати сировину та комплектуючі з Грузії, переробляти їх в Україні та експортувати, наприклад, до Німеччини з українськими сертифікати походження з нульовою або пільговою ставкою мита. Пан-Євро-Мед - один з інструментів для зміни акцентів міжнародної торгівлі з експорту переважно сировини на експорт більш високотехнологічної продукції з доданою вартістю, яка формується в Україні”.

Зміни до Угоди про вільну торгівлю набудуть чинності після ратифікації Парламентами обох країн. Як відомо, режим вільної торгівлі між Україною та Грузією діє з 1996 року.

Read all news