Денис Шмигаль окреслив 7 ключових пріоритетів Уряду для залучення іноземних інвестицій

Уже цього року Уряд очікує іноземних інвестицій в розмірі майже 6,5 млрд доларів, включаючи реінвестиції. Це буде найбільший обсяг за останні 5 років. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму виступі на Другому щорічному форумі UkraineInvest «MAKE in UA».

«15 млрд доларів інвестицій щороку, починаючи з 2025 року, — такий показник ми затвердили в Національній економічній стратегії. Амбітна мета. Але завдяки нашій спільній роботі вона абсолютно досяжна», — зазначив Глава Уряду.

Денис Шмигаль також окреслив 7 ключових пріоритетів, на яких концентрується Уряд і які сприятимуть розвитку економіки та залученню інвестицій:

  • якісна імплементація закону про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями;
  • подальша діджиталізація, зменшення бюрократичного навантаження, а також підтримка ІТ-сектору.
  • зменшення ролі держави в економіці через приватизацію державних підприємств, а також розвиток державно-приватного партнерства та концесій в різних галузях: від портів та доріг до газовидобутку.
  • завершення земельної реформи. Підтримка сільського господарства через розбудову системи зрошення, а також підтримку проектів із значною доданою вартістю.
  • запуск індустріальних парків.
  • дешеві та довгі гроші на розвиток.
  • правильний дизайн ринків.

Як зазначив Прем’єр-міністр, у лютому цього року набрав чинності Закон «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні», який передбачає митні, податкові, інфраструктурні, земельні пільги інвестиційним проектам із сумою інвестицій понад 20 млн євро.

«Радий повідомити, що цього тижня буде подано 2 заявки інвесторів на отримання державної підтримки. Загальна сума інвестицій приблизно 96 млн доларів. Проекти будуть реалізовані у сферах агропереробки та виробництва будівельних матеріалів. Водночас потенційні інвестиції в межах цієї програми підтримки вже становлять понад 2 мільярди доларів від 27 інвесторів», — відзначив Денис Шмигаль.

Також очільник Уряду підкреслив, що розвиток інвестиційного клімату неможливий без наведення ладу у сфері державної власності. За його словами, протягом останніх двох років держава залучила від приватизації приблизно 8,5 млрд грн.

Крім того, Прем’єр-міністр зауважив, що Уряд продовжує переводити спілкування між державою та бізнесом в електронну форму, аби такі відносини були максимально комфортними, прозорими та зручними. Наразі на електронному порталі Дія доступно понад 30 електронних сервісів для підприємств та фізичних осіб, при цьому послуги з реєстрації бізнесу, за його словами, є одними з найшвидших у світі.

«Уряд України також розпочав масштабну реформу для перезавантаження ринку капіталу. Кабінет Міністрів, ЄБРР, Американська торгова палата та USAID підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо створення організованих національних ринків капіталу та сировинних ринків протягом наступних трьох років», — зазначив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль наголосив, що Україна активно імплементує європейські директиви та найкращі правила країн ЄС. Це сприятиме більшій прозорості, зрозумілим та чесним правилам роботи та взаємодії між державою і бізнесом.

 

Джерело: КМУ

 

Read all news